Jaguar Opens Doors to Their Newest Design Centre At Gaydon

By all means, the British carmaker Jaguar is all set to move the game up a notch. The company’s new design studio at Gaydon is the newest building, where the engineer minds will be set to explore the best in terms of innovation and experience for its customers. It only makes sense why design and engineering minds are put together under the same roof to mitigate all communication gaps that would hinder performance and quality output. Reportedly, Julian Thomson will be the design director at the new studio, which is undoubtedly the finest hatch by the company in recent years.

The design studio is a sprawling complex of 12,000 square metres with more than 30% increment in floor space to accommodate a total of 20 clay models (full size). Further, the studio holds an 11m digital display (4K) wall where more than 250 people can work together to give shape to futuristic Jaguars. Speaking on the same line, Julian Thompson told the media how design and innovation have always affected the DNA of the company and with aligning the design and engineering team shall certainly boost the creativity to facilitate collaboration to deliver an extraordinary design that stands out from the rest.

The main areas of the facility, namely Studio 3 & 4 draws its inspiration from 1956 and 1957 Le Mans-winning Jaguar D-type and holds ten such plates for clay modelling that measures at around 20 metres in length with 4.5 tonnes as the maximum load capacity. Each such plate comes fitted with machine rails that are smartly integrated to the floor, facilitating the processing of models (double sides) using a series of Kolb Concept Line CNC clay milling machine (3+2-axis). Every single device comes equipped with 1 kW motorised spindle along with an advanced mechanism to alternate between milling and measuring needs. As such, the plates also carry lifts integrated to the floor to hold and fit clay models for height adjustment purpose. As standard measures, each arena within the design studio is temperature-controlled to maintain an ideal state of clay. The lighting too is provided to render exact brightness level and colour temperature managed to meet optimal vision standards.

Studio 4 has been strategically built facing north to allow maximum light to seep in the right across the outdoor viewing, where massive galls doors stand in the way. Thus, the car models can be viewed all in natural light from multiple distance range and also from several different angles. With 906m2 of glazing, the design studio has a total of three skylights (full length) which stands as a constant source of natural light. The design studio is also populated by wooden beams that form part of the structure itself, which contributes towards keeping the interval environ of the studio warm and light.